Information om fotografering

När barnet kommer till världen är hen väldigt speciell; känslig, ömtålig, helt försvarslös. Det är ett mirakel!

Ni håller i händerna er bebis som är väldigt söt, fin och rar. Det känns som att ni aldrig kommer att glömma hen som hen är nu. Men en månad går efter en annan och hen blir annorlunda. Efter ett halvår blir hen redan en riktig liten människa som är så olik den lilla plutt som ni tog hem från sjukhuset. Men när ni tittar på en fin och kärlesksfull  bild av en bebis, kan ni återuppleva känslan  av de första dagarna. Genom att beställa fotografering av en nyfödd, kommer ni att behålla minnen av de första underbara stunderna.

Vilken ålder passar bäst för fotografering ?

Bästa åldern för den första fotograferingen är strax efter  man kommit hem från sjukhuset, första 5-14 dagar av ett barns liv. I den åldern brukar barnen oftast sova största delen av dagen och sömnen är inte lika lättstörd som när barnet är en månad gammal. De lever sitt eget liv  utan att bli störda av andra, äter, umgås med mamma och pappa, somnar lätt vilket betyder att fotograferingen inte kommer att störa dem. Efter första tre veckor kan vissa barn få ont i magen. Dessutom är vissa ställningar, till exempel  ”foster-”  och ”kringlaställning” är väldigt naturliga för dem.

Hur väljer man datum för fotografering ?

Det bästa är att boka ett datum för fotografering i förväg, under graviditeten. Med utgågspunkt från ett preliminärt förlossningsdatum  gör man en förbokning. Efter att bebisen kommit ut till världen, kontaktar ni fotograf för att bestämma exakt tid.

 

Hur pågår fotograferingen ?

På första platsen kommer alltid barnets säkerhet och bekvämlighet.  Rummet  värms upp till 28-30 C inna fotograferingen. Medan jag förbereder en plats, kan ni amma bebisen.  Barnet fotograferas i naturliga och bekväma poseringar, så att det inte orsakar besvär för bebisen. Bakgrundstyger och stickade plagg tvättar jag och stryker innan varje plåtning. Om barnet blir trött eller missnöjd, gör vi en paus för vila och amning. Efter att jag fotograferat  barnet, kan jag  fortsätta med att ta bilder på barnet tillsammans med föräldrar eller syskon.

Vad behövs det för själva fotograferingen?

Det behövs ingen speciell utrustning eller rekvisita med undantag för bra humör. En fotograf som tar professionella bilder på nyfödda har allt nödvändigt redskap.  Ni får gärna ta med en favorit leksak eller en fin filt om ni vill att de kommer med på bilderna. Nyfödda ser sötaste ut som nakna, så det räcker med en rolig mössa, strumpor eller en fin filt.

Hur länge pågår fotograferingen?

Fotograferingstid beror helt och hållet på ert önskemål och barnets vilja att sova. Därför saknas det några bestämda tidsramar; jag spenderar så mycket tid hos er som det behövs. Vanligtvis tar nyföddfotograferingen inte mindre än tre timmar. Men det finns alltid tid för pauser, amning och gos med barnet.

Varför fotograferar man nyfödda medan de sover ?

Vanligtvis fotar man bebisar sovande. När de är bara några dagar gamla, är blicken ofokuserad  och bilderna med öppna ögon blir inte så bra. Men om så önskas kan jag ta några bilder på en vaken bebis.

Ni behöver inte oroa er om barnet har rodnat eller om huden flagrar lite. Det är helt naturligt för en nyfödd  och en professionell  barnfotograf vet hur man kan fota på ett sådant sätt att bilderna alltid blir fina och lyckade.